SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w jaja

  • W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów.  Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 428 Data: 2023-09-28 15:12:43
  • [...] bez ograniczeń”. Największym skandalem jest sugerowanie, iż w podobnej diecie („ujemnych kalorii”) można jeść bez ograniczeń produkty zawierające: „mąkę migdałową, żółtko jaja, białka jaja czy oliwę” – przecież to wszystko są produkty wysokokaloryczne, łatwo tuczące (w nadmiarze). Szczególnie duży potencjał tuczący posiada mąka (węglowodany) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7057 Data: 2019-05-11 15:07:11
  • Czy warto kupować białka jaj? Płynne białko jaj

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8199 Data: 2019-04-15 13:13:07
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24331 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27832 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • [...] (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) ryby (sardynka, łosoś, makrela, dorsz, tuńczyk, pikling, śledź) jaja (najbardziej żółtko, jaja pod każdą postacią) produkty zbożowe (chleb żytni razowy, pełnoziarnisty, pumpernikiel, graham, płatki owsiane, żytnie, kasza jaglana, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10766 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] w późniejszym życiu. Zalecane dzienne spożycie B12 dla kobiet w ciąży wynosi ok. 2,6 mcg. Źródła witaminy B12 obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja, nabiał i ryby. Ryzyko niedoboru jest wysokie u wegetarian i wegan. Witamina B12 znajduje się również w żywności wzbogacanej, ale weganie mogą potrzebować dodatkowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1308 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 18 - Cholina

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 328 Data: 2023-07-31 07:07:36
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja sezam pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14979 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • [...] Pojawia się tu jednak kilka „ale”. Należy pamiętać o tym, iż proteiny o wolniejszej kinetyce w towarzystwie tłuszczów wchłaniają się powoli (np. uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h.) Po drugie, kulturyści są znakomicie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8547 Data: 2019-01-03 14:11:24
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4724 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • [...] węglowodany, a z winogron flawonoidy. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/bin/nutrients-11-00684-g002.jpg Grafika: wartości odżywcze białka i żółtka jaja. The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health Przez mocno zakorzeniony mit o szkodliwości cholesterolu kulturyści pozbywali [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • [...] człowieka na tę witaminę pokrywane jest w 80% z syntezy skórnej, a pozostałe 20% dostarczane jest z produktów zwierzęcych (ryby, mięso), ale znaleźć ją można również w jajach czy nabiale, występuje również w grzybach, a konkretniej w pieczarkach, w 100 gramach znajduje się 1,94 mg witaminy D i jest to całkiem dobry wynik, jednak badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5895 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • [...] m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11040 Data: 2018-11-29 21:29:37
  • [...] nie obejmuje jaj, mięsa, owoców morza i drobiu, obejmuje produkty mleczne. Dieta owowegetariańska: nie obejmuje mięsa, owoców morza, drobiu i produktów mlecznych, obejmuje jaja. Dieta laktoowowegetariańskia: nie obejmuje mięsa, owoców morza i drobiu, obejmuje jaja i produkty mleczne. Dieta śródziemnomorska: podobna do wegetarianizmu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2671 Data: 2021-08-16 15:39:21
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5505 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • Omlety w diecie - jeść czy unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktu, poddają je obróbce i komponując w całość. Są jednak sposoby na szybki omlet, który na przygotowanie nie wymaga więcej niż 5-8 minut. Wystarczy do miseczki wbić jaja, dodać płatki owsiane, troszkę soli, rodzynki, ksylitol i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut na małym ogniu, przekręcając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18288 Data: 2017-07-27 10:20:19
  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] średnio 4 zł i jest dobrym źródłem białka. Co więcej, tuńczyk w puszce jest również bardzo wygodny, możemy zjeść go z makaronem, ryżem czy waflami ryżowymi. Jaja Kurze jaja od lat cieszą się uznaniem wśród kulturystów, nie bez powodu. Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym. W dodatku jaja są bogatym źródłem prozdrowotnych składników, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29916 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10109 Data: 2017-07-16 13:09:43